Varför M fortfarande måste be om ursäkt

I helgen hade jag en krönika för nyhetsdelen i GP – glad över att debutera som krönikör där – där jag efterlyser en ursäkt från Moderaterna för att partiet ska återfå förtroendet från alienerade väljare i fråga om migrationspolitik och brottsbekämpning:

Tobias Billström medger alltså att migrantströmmarna gick att förutse, men detsamma gäller en stor del av dagens frågor relaterade till invandring och integration. Inga av dagens allvarligaste problem – gängskjutningarna, antisemitismen i Malmö, sekteristiska konflikter, hedersvåld, det yrkesmässiga tiggeriet – var omöjliga att förutspå redan för flera år sedan. Och Moderaterna bidrog i högsta grad till ett samtalsklimat där sådant skulle förtigas.

Flera moderater har reagerat och hävdat att M redan har omprövat sin syn på migrationspolitiken. Den här texten av Anna Kinberg Batra har jag fått länkad flera gånger, även från Moderaternas presschef Linda Norberg.

Men det är just detta som är frågan:

Moderaternas partiledare konstaterar alltså i en debattartikel i efterhand att människor “blev utfrusna” och “inte har blivit lyssnade till, ibland rent av motarbetade eller utfrysta”. Två passivsatser, ingen agent. 

Så länge Moderaterna inte utreder på vilket sätt sådan utfrysning sattes i system inom partiet, av vilka, vilka som utsattes för det, och hur det bidrog till en politik som inte baserades på ett seriöst förhållningssätt till fakta – är det inte frågan om en trovärdig självrannsakan eller omprövning.

Jag letade fram transkriberingen av min intervju med Beatrice Ask, då justitieminister, 2010. Det kanske kan illustrera poängen. Ask bemötte mig med markerad moralisk indignation när jag frågade henne om brottslighet bland invandrare. Så här lättsinnigt kunde en Moderat justitieminister förhålla sig till frågekomplexet då:

Jag tycker vi gör för mycket till ett problem. Som i alla samhällen så finns det sociala bekymmer och det finns skillnader och annat och det måste man jobba med hela tiden, men jag har väldigt svårt att se folk som kommer från andra håll som ett problem, för de ser inte ut så, de är inte så. Utan, jag menar, vi ger dem inte förutsättningar, och vi tänker som att de inte skulle kunna tänka själva. Det är fel. Och de flesta har ju inte kommit eftersom de är jätte (ohörbart). Det är ju många unga män som kommer, varför då? Jo, därför att de har lättast att röra sig, alltså tjejerna får ju inte sticka iväg, och då kommer de här killarna och de vill väl ha familj och barn och annat och vill skapa ett bättre liv för sig själv. Det är ju en otrolig kraft. Vilken möjlighet.  Och det är ju helt otroligt att de vill komma till Sverige, med det här vädret. 

Vilken trovärdighet har Ask som rättspolitisk talesperson nu?

“Och det är ju helt otroligt att de vill komma till Sverige, med det här vädret.” 

Tom Hedrup, styrelsen för Moderaterna på Gärdet i Stockholm, var vänlig nog att ytterligare illustrera min poäng i ett antal tweets i går. Så här skriver Hedrup om mig och min krönika:

“Att kräva en ursäkt är bara SD snack.”

“Viktigt också att komma ihåg att PNs krav är ett krav SD ställt i flera år.”

“Läs sedan kommentarer i PN flöde så ser du vilka som jublade över “krönikan.””

“Tycker det är ren SD-retorik”

“Min kritik mot PN är att hon driver en SD fråga. Är historielös, saknar självkritik, och sedan löjligt att tro att världen inte ändras.”

“Vi behöver krönikörer och journalister som vågar ge beröm, kommer med egna förslag och arbetar för lösningar”

“Hyllad av sina SD följare dock”

 


Menar Moderaterna att partiet verkligen är färdigt med sin självrannsakan?

It's only fair to share...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

11 thoughts on “Varför M fortfarande måste be om ursäkt

 1. Att försöka kleta SD på Paulina Neuding för att hon säger vad alla före detta moderat väljare också säger, säger mer om den som gör det än om Paulina. Om man verkligen vill att vi före detta moderatväljare skall komma tillbaka och rösta på M så krävs det faktiskt lite mer än att smutskasta dem som tidigt insåg vart det barkade och som ett resultat av detta blev utfrysta och misstänkliggjorda.
  Jag vet inte vem Tom Hedrup är, men har aldrig sett eller läst något han skrivit. Troligen på grund av att han aldrig skrivit något vettigt. Däremot har jag läst ett flertal artiklar av Paulina som alltid varit välskrivna och behandlat relevanta frågeställningar. Om M vill företrädas av liknande ynkryggar som TH så kommer ökenvandringen att bli längre än vad som annars skulle behöva bli fallet.

 2. Oj, som SD-valarbetare är Tom Hedrup nästan i samma klass som lagstiftarna som sett till att arbetare i bristyrken utvisas för att deras arbetsgivare missade en regel för åratal sedan — men däremot utvisas inte gruppvåldtäktsmän.

  Man får hoppas att Moderaterna blivit rationella till 2022.

  Det är skrämmande när man verkligen tänker “Det obehagliga missnöjespartiet kan inte vara värre än alternativen.” 🙁

 3. Tack Paulina Neuding för modet att skriva uppriktigt om dessa för Sveriges framtid viktiga frågor. Så länge moderaterna fortsätter med sin översittarattityd, efter sina monumentala missbedömningar inom invandringspolitiken, har de ingen trovärdighet.

 4. Skälet (eller ett av skälen) till att väljare springer från M till SD, och i någon mån C för Annie är så gullig och god, är att man inte är trovärdiga. Man ljuger för att tala svenska. Man baserar inte sina förslag på verkligheten, och hur man skall komma tillrätta med den. I stället blir det räddhågsna förslag skapade av någon spindoktor, som verkligheten kommer i kapp på en vecka eller så.
  Jag lämnade M när jag i sex månaders tid hade försökt föra en dialog med partiets företrädare i kommunen (förstad till Stockholm på norra sidan). Men till slut förklarade man för mig att M inte vara intresserade av vad väljarna tyckte, utan bara av väljarnas röster.
  Situationen är väsentligt annorlunda i SD, som rimligen är det enda alternativet och möjligen också chansen för Sverige.
  Åtgärder som måste beslutas och genomföras är till exempel:
  1. Utvisningar genomföras
  2. Ambitionen att vara ett multikulturellt samhälle måste bort, Sverige måste åter bli svenskt. Vår styrka ligger i vad vi har åstadkommit, men ett multi-kuldi samhälle har efter 40 år inte visat sig fungera.
  3. Repatriering skall vara huvudlösningen för all invandring som är skyddsbaserad
  4. Totalstopp för all invandring intill dess att de omedelbara problemen börjar utvecklas i rätt riktning, Man sprutar inte fotogen på en eldsvåda, men vi drar inte den uppenbara slutsatsen att invandring ligger bakom en lång rad missförhållanden
  5. Vi måste använda den lagstiftning vi har på ett likvärdigt sätt. Att uppmana till folkmord är brottsligt i Sverige, vare sig det gäller muslimers ambition att ha ihjäl icke muslimer eller nazisters och vänsterns hot mot judar. Ingen får stå till svars för att uppvigla till folkmord på icke-muslimer i Sverige, tvärtom de får till och med ståtstöd
  6. När politiker säger att Sverige lägger sig på EUs miniminivå när det det gäller invandring så är det inte sant. De ljuger. Sverige har fortsatt det överlägset bästa stödet till invandrare, och den absolut slappaste kontrollen. Trodde Du att det var vädret som drog dem hit?
  7. Folk fattar nu hur det ligger till. De enda som inte fattat är det gamla politikergardet.
  Kort sagt, det är mycket enkelt, men inte om man bortser från verkligheten. Eller ljuger.
  Därför är det inte så dumt att medge att man bidrog till eländet, och nu är beredd att återställa vad som går att återställa.
  Är det någon som är förvånad över att SD växer? Partiet är inte perfekt, utom i så motto att det är nassefritt.

 5. Det är ju helt korrekt att det finns andra som krävt att moderaterna ursäktar sig men dessa går att hitta inte enbart inom SD så på den punkten utmärker sig inte partiet.
  Att komma dragandes med SD-kortet är en del i den tystnadskultur som kännetecknar moderaterna under ledning av Reinfeldt. Det bara stärker än mer närvaron av deras problematiska förhållningssätt gentemot människor med rösträtt i Sverige.

  Det är ett så stort slöseri med skattemedel att ha politiker som inte kan samtala med varandra.

  Såklart kan de inte prata med SD om samhällsproblemen eftersom de inte ens kan samtala inom partiet. Men det är knappast SD som är proppen i den flödet problematiken. Socialdemokraterna är flr övrigt inte heller särskilt kompetenta att samtala om de ämnen SD tar upp.

  Hoppas ni journalister kan hjälpa till att prata om det som SD för fram. Det är viktiga ämnen. Som uppenbarligen de andra har svårt att hantera. Den förmåga som SD tillför vårt samhälle behöver lyftas fram och ges ett värdigt bemötande.

 6. Vem var det nu igen som var gruppledare under 2010 och framåt i Moderaterna. Brukar ju vara den personen som håller ihop knapptryckarna och ser till att alla tänker rätt. Innan var det ju Odenberg, Lars Lindberg.

 7. Det spelar ingen roll om Moderaterna ber om ursäkt eller, de ska aldrig förlåtas för vad de ställde till med under sin regeringstid.

  De skapade ekonomiskt – och socialt kaos genom sin invandringspolitik, de skapade och uppmuntrade historiens största kreditbubbla, de satte sista spiken i försvaret, de körde ner skolan i botten genom att sanktionera inflationsbetyg och kränkningsregler, de administrerade en industripolitik som bidrog till att produktionen gick ner med 20% och för att riktigt visa sitt förakt för den tysta majoriteten så såg man till att den nya TV chefen hade en marxistisk värdegrund.

 8. Förslag på tillägg till M:s ursäktslista: Pensionärsskatten som infördes 2006 och utökades under regeringstiden -Raserandet av försvarsmakten som tilläts fortskrida och även accelerera. Till råga på allt ökar nu M på pensionärsskatten genom ett 6:e jobbskatteavdrag i sitt budgetförslag ! Tyvärr tyder det på att M vänder gamla väljare ryggen och att ursäkt/ånger inte kan förväntas.

 9. Kan bara hålla med Paulina

  Moderaterna borde kunna tänka lite bättre, i vart fall om vill vara ett alternativ för fd sympasitörer. Förljugenhet och arrogans är inget bra framgångskoncept om man inte delar viss persons historiska uppfattningen “att Svenska folket aldrig nog kan underskattas”

 10. Bra där PN! Jag själv slutade rösta på M när Fredrik Reinfeldt beskrev försvaret som ett särintresse. Då blev jag en riktig “kamrat-4%” och gick till Kd. M måste städa om det ska bli uppgång igen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *