Våld på svenska skolor, en klassfråga

I dag skriver jag i Dagens Samhälle om de senaste uppmärksammade våldtäkterna på skolor och hur segregationen påverkar barns själva fysiska trygghet i skolan – och huruvida det finns i föräldrarnas föreställningsvärld att kaos och våld kan drabba deras barn.

2015 fick Värnhemsskolan ett fredspris för att ha tagit emot flest nyanlända elever i Malmö. Men skolan plågas av bråk mellan elevergrupper, enligt polisen etnisk-religiösa konflikter som urartar i våld. I mitten av november stängdes hela skolan i några dagar efter ett våldsamt bråk mellan stora elevgäng. Det utlöstes av att en kille tittat på en annan elevs flickvän.

Sedan dess skyddas skolan av dörrslussar och väktare. I skolans reception finns direkttelefon till polisen. Vid ett tillfälle i januari fick polis rycka ut för att en elev hade kniv på sig, men mötte elever som inte ville vittna.

Sydsvenskan skrev i november om Johannesskolan i Malmö: ”Nu slår ett tjugotal föräldrar även larm om situationen på Johannesskolan. Deras barn går i förskoleklass och är alltså sex år gamla. Alla berättar samma sak. Barnen blir misshandlade och sexuellt trakasserade av andra elever. Det är kaos och stök – både på lektionerna och på rasterna.”

 

Hela i Dagens Samhälle.

It's only fair to share...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *