Pekgul: Högern har låtit islamister isolera sig genom valfrihetsreformer

I dag intervjuar jag socialdemokraten Nalin Pekgul om hemorten Tensta och tilltagande radikalisering:

I en intervju en gång sade du att synen på våldtäkt har förändras i Tensta: Förr riskerade killar att åka på stryk om de misstänktes för våldtäkt, nu har det blivit något som killar skryter om. Kan du berätta om det?

– Jag upplever att föraktet för frigjorda tjejer som inte håller sig inom patriarkala normer har blivit större och kommentarerna om dem råare. Uppfattningen att tjejer som är ute utan manliga beskyddare får skylla sig själva om det händer någonting tycks vara mer utbredd nu.

Du har nyligen varnat för att kvinnor inte tar plats i offentligheten i Järva – bland annat på kaféer. Vad handlar det om?

– I grupper där islamismen är utbredd görs det väldigt tydligt för kvinnorna att det inte är okej att vistas mer än absolut nödvändigt i det offentliga rummet. Det sker både genom direkta kommentarer och ryktesspridning.

Staden försökte för sju år sedan med att ställa ut rosa bänkar på Rinkeby Torg för att kvinnor skulle ha en plats där. Bänkarna togs bort efter att män tagit över dem. Kan man göra något mer effektivt?

– Att hänvisa kvinnor till särskilda bänkar leder inte särskilt långt. Till exempel bör politiker och tjänstemän i sina kontakter med föreningslivet varken acceptera att träffa bara män, eller att träffa kvinnor och män vid separata tillfällen.

Läs hela hos SvD Ledare.
.

It's only fair to share...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *