Därför måste vi berätta om Sverige utomlands

Från SVT. Också Kista.

 

Svarar i dag Natalia Brzezinski på Realtid om Sverigebilden i USA, och varför vi måste skriva om och berätta om Sveriges problem utomlands:

Natalia Brezinski skriver: ”Sveriges varumärke är framtiden. Och det är ett extremt starkt varumärke i USA. Från historien om Raoul Wallenberg, spektakulära framgångar för företag som Mojang, King, H&M, Acne och Spotify, till den intellektuella smältdegeln i Kista och det innovativa navet i invandrartäta Södertälje.”

Så låt oss titta på Kista: Området ligger under samma stadsdelsnämnd som Rinkeby, och är hårt drabbat av utanförskap, brottslighet och social oro. Dessutom har Kista under senare år haft omfattande problem med social utslagning och nedskräpning, inklusive mänsklig avföring på gatorna.

Kista är utan tvekan en ”intellektuell smältdegel” med företag som attraherat talanger från hela världen. Men att denna smältdegel ligger i Kista innebär inte att den är en produkt av det multikulturella Kista, så som det formats av den svenska asylinvandringen.

I själva verket påverkas Kista som ”intellektuell smältdegel” rent konkret av brottslighet av det slag och den omfattning som blivit utmärkande för svenska utanförskapsområden: De senaste månaderna har företag i området slagit larm om så kallade ”expresskidnappningar”, när ungdomar för bort människor för att tvinga dem att ta ut pengar ur bankomater. Ericsson gick i november ut med en varning till sina medarbetare, efter en rånvåg just mot Ericssonanställda på väg till och från jobbet.

Läs hela.

It's only fair to share...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *