Amir Rostami om jihadism i gängmiljö

Amir Rostami är polis, forskare i sociologi och expert på kriminella gäng i Sverige. När jag mötte honom varnade han för att jihadism i gängmiljö är en europeisk trend.

Ser ni tecken på att kriminella nätverk försöker infiltrera politik och myndigheter? 

– Ja, Södertälje och Botkyrka är några exempel. I övrigt är det fortfarande ett begränsat fenomen. I Södertälje har det varit mer institutionaliserat. Man har parasiterat på politiken och det legala systemet för att sko sig, samtidigt som man har haft samröre med kriminella. Ett vanligt gatugäng har inte samma organiseringsgrad eller ambitioner. 

– I Göteborg har vi sett individer från kriminella organisationer som har försökt ta sig in i den politiska och legala sektorn. I Södertälje och Botkyrka vet vi att det har gått ganska långt. 

Finns det en motsvarande infiltrering av polisen? 

– Nej. Vi har inte sett sådana tecken. Generellt har våra rättsvårdande institutioner varit väldigt robusta. De har stark motståndskraft, eftersom de ofta har bäst insikt om den här typen av problem. 

Han beskriver den organiserade brottsligheten i Södertälje och Botkyrka i korta drag: 

– Där finns en maktdelning mellan individer från större familjer. Om man ser på stora härvor, assistansbedrägerierna till exempel, framgår det tydligt att det inte är vem som helst som är involverad. Det är personer som har haft höga positioner. Och man ser en maktdelning – en bror går, en syster kommer. Hettar det till byter man ut individer, men organisationen är egentligen oförändrad. 

Hela intervjun på SvD:s ledarsida.

 

It's only fair to share...
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *